Historische toelichting OVD


Ook in 2014 heeft de OVD gezorgd voor een historische toelichting op de horeca gelegenheden op de route. Op deze manier wordt ook het verleden niet vergeten in deze mooie fietsomgeving.

 

Gasterij De Harmonie
OVD harmonieIn het oorspronkelijke bedrijfspand bevond zich naast de gelagkamer waar alcoholische dranken werden getapt ook een levensmiddelenwinkel, naaiatelier en een strohulzenmakerij. ‘De Harmonie’ van eigenaar Hendrik Stevens werd in 1934 verwoest door brand. Korte tijd later werd er een noodgebouwtje neergezet met de naam ‘De Kleine Harmonie’. Niet veel later werd het huidige pand met feestzaal gebouwd, dat in eigendom kwam van Jo Stevens. In het nieuwe pand was ook de hoedenwinkel van Anna Stevens gevestigd. Vanaf 1940 werden in de feestzaal bewegende beelden op een groot scherm vertoond, een heuse bioscoop dus. In 1956 werd Gerrit Driessen de uitbater en sinds 1997 wordt het hotel, café en restaurant gerund door Carlo en Marie Jose Dikkers.

 

Partycentrum PlokOVD plok
Herman Ketels kwam uit een molenaarsfamilie en had elders ooit een stoommolen (malen van granen) in beheer. In 1921 kocht Herman Ketels het huidige horecapand Dijksestraat 52 en werd caféhouder. Daarnaast was er onder andere een winkel in kruidenierswaren. Op 10 augustus 1925 werd het pand zwaar beschadigd door een wervelstorm (zie gedenksteen bij hoofdingang). Zoon Henk begon na enige tijd ook een kapperszaak in het pand. Na de dood van Herman Ketels in 1953 nam zoon Harry de zaak over. Na een flinke opknapbeurt was in 1957 de feestelijke opening en noemde Harry het café ‘De Stoomolen’. Hij trad in het huwelijk met Riet Ebbers, die een deel van de bedrijfsvoering deed. In 1983 kwam het pand in andere handen en drie jaar later werd Frank Gesthuizen eigenaar van ‘De Stoommolen’ en kreeg het de naam ‘Plok’.

 

Tante Dies
OVD tante diesOp 27 oktober 1907 werd Berendina ter Horst (roepnaam Dies) geboren. De gezinnen Ter Horst-Tigchelovent en Donderwinkel-Ter Horst kwamen in 1936 vanuit Lichtenvoorde in Nieuw-Dijk wonen in het bedrijfspand (thans Smallestraat 40) van voorheen de familie Sloot-Egging. Dies ter Horst werd uitbater van het café. Zij huwde in 1940 met slager Bernard Raben. In 1953 besloten de twee een nieuw bedrijfspand te bouwen op de hoek Bosstraat/Liemersweg. Het café kreeg de naam ‘De Viersprong’. In 1964 begon zoon Gerrie er ook een snackbar en nam zoon Hans de zaak over van zijn moeder. Omdat er in 2007 geen opvolger was, werd het café gesloten. Kort hierna werd Ferdinand Baakman de nieuwe eigenaar en hij veranderde de naam in café ‘Tante Dies’.

 

Steak‘mOVD steakm
Jozef Brandts bouwde naast de kerk een bakkerij met winkel en bierhuis en trad in 1911 in het huwelijk met Miet Looman. Het jonge paar had ook een handel in kolen en petroleum en Jozef bezat een kleine veestapel met wat agrarische gronden. Zijn zonen Willem en Toon (vader van voetballer Ernie) gingen in de bakkerij werken. Zoon Jan begon er na de oorlog een kapperszaak. In 1955 trad dochter Fien in het huwelijk met Willy Schaars. Het jonge paar ging inwonen. Omstreeks 1967 bouwden ze een nieuwe winkel met bovenwoning in de moestuin naast het ouderlijk huis. Het bedrijfspand Smallestraat 31 werd in 1968 verkocht aan Jan Driessen die het de naam ‘De Knots’ gaf. In 1978 werd het pand vergroot met een zaal van vierhonderd vierkante meter, waarna het in handen kwam van Ton van Houten. Hij verkocht het in 1999 aan Frank Gesthuizen. De horecagelegenheid werd omgedoopt tot ‘Diekse Heeren’ en in 2013 veranderd in ‘Steak’m’.

 

Café- zaal Hendriks
OVD rasingRond 1820 stond op deze locatie de boerderij ’Benijnengoed’ van Hendrik Rasing. Er werd lang geboerd en in 1910 gaf neef Dorus Rasing opdracht voor het bouwen van een woning met café en kruidenierswinkel. Het café werd in de volksmond het café van de Rooie Dorus genoemd. In 1911 trad Dorus in het huwelijk met Grada Worm uit Giesbeek. Nadat in 1939 Dorus kwam te overlijden zette Grada en haar kinderen de zaak voort. In 1950 werd het bedrijf overgenomen door zoon Theed en zijn vrouw Marie Rasing-van Keulen. Het boeren nam af en de horeca-activiteiten toe. In 1959 besloot het stel tot de bouw van een zaal en in 1966 begon oudste zoon Theo een cafetaria. Nadat de zaak in 1968 was gerenoveerd, kreeg het de naam ‘Café restaurant de Nachtegaal’. In 1980 kwam er een nieuwe zaal op de plaats van de oude. Op 1 mei 1985 werden Jan en Leo Hendriks en Leo’s echtgenote Wilma Hendriks-Dieker de nieuwe eigenaren en kreeg het pand zijn huidige naam.

 

Café UniekOVD uniek
De huidige Spoorstraat is van oudsher een belangrijke weg. Naast de weg naar het spoor was het ook een verbindingsweg naar het Duitse achterland. De lijn Winterswijk-Zevenaar werd in 1885 in dienst gesteld. Deze sloot aan op de al bestaande spoorlijn Zevenaar-Arnhem. In 1894 besloot de gemeenteraad om de Spoorstraat (toen nog Eltenseweg) te begrinden. De Spoorstraat kreeg hierdoor nog meer waarde. Voor klompenmaker Toon Vlemminx reden om er omstreeks 1899 een bedrijfspand te bouwen waarin een café (Spoorzicht) en bakkerij werden ondergebracht. In 1934 kochten Hendrik en Joseph Heijmen het bedrijfspand. Hendrik trouwde met Toos en zoon Wim nam later de bakkerij en kruidenierswinkel over en verhuisde deze naar de Spoorstraat 14. Zoon Niek nam het café/slijterij over en sindsdien heet het café Uniek. Tegenwoordig wordt het gerund door Jan Freriks.

 

De Marktmeester
OVD marktmeesterWoonzorgcomplex Meulenvelden werd op donderdag 21 februari 2008 officieel geopend door Ab Klink, destijds minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Hij was onder de indruk van het centrum waar tal van voorzieningen op het gebied van wonen, zorg en welzijn waren samengebracht. Eén van de voorzieningen die in het hoofdgebouw Waverlo onderdak vond, was grandcafé De Marktmeester. Het restaurant is een ontmoetingsplek voor jong en oud. Een plek waar niet alleen bewoners van Meulenvelden, maar ook mensen vanuit de wijde omgeving van het woonzorgcentrum samen komen voor een lunch of diner, kop koffie of borrel.

 

 

 

 

ovd

 

Bron: Oudheidkundige Vereniging Didam (OVD)

Website: www.OVD-Didam.nl