Schuttersbogenroute Didam op lijst immaterieel erfgoed Nederland
De schuttersbogenroute in Didam is opgenomen in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. De traditie om de de schutterskoningen en -koninginnen te eren met grote versierde bogen en er een fietsroute langs te leiden, moet volgens het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland toekomstbestendig worden gemaakt.
De overdracht aan nieuwe generaties is heel belangrijk in de borging van het immaterieel erfgoed. De dertien nieuwe beschrijvingen weten allemaal jongeren actief te betrekken bij hun erfgoed. Zo bouwen kinderen bij de schuttersbogenroute in Didam al kinderbogen. Zoals in de Kerckhovebuurt in de buurtschap Greffelkamp.
De schutterbogenroute in Didam en omgeving van de zeven schutterijen is in 2018 voor de 25ste keer gehouden. De route leidt langs 47 bogen die door schutters, buurtschappen, vriendenclubs en straatverenigingen worden gebouwd. Deze worden gebouwd voor de koningen en koninginnen van de zeven schutterijen. Alle bogen worden verbonden door de schuttersbogenroute. Hier rijden tijdens het schuttersfeest duizenden fietsers onderdoor.
De organisatie van het evenement waar jaarlijks honderden fietsers op afkomen, is in handen van Stichting Bevordering Toerisme Didam.
Immaterieel erfgoed
Immaterieel erfgoed omvat sociale gewoonten, voorstellingen, rituelen, tradities, uitdrukkingen, bijzondere kennis en/of vaardigheden die gemeenschappen en groepen erkennen als een vorm van cultureel erfgoed. Een belangrijk kenmerk is dat dit erfgoed wordt overgedragen van generatie op generatie en van persoon op persoon. Het behoort tot de basis van een gemeenschap.
De samenstelling van de Inventaris Immaterieel Erfgoed wordt gecoördineerd door Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland. In 2012 ondertekende de Nederlandse regering het UNESCO Verdrag ter Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed. Het samenstellen van een inventaris van immaterieel erfgoed is één van de verplichtingen die hiermee samenhangt.